KENGKAWAN YANG SEJIWA...

Khamis, 25 Ogos 2011

SESAK...

Salam penghujung Ramadan ( ewah... padahal ada 5 hari lagi tu...).  Semalam, otw nak amik anak dari hostel, mak datuk...  jalan sibuk giler!  Tu belum duduk bandar2 besar lagi tu... Belum di KL lagi tu....  Ntah dari mana datangnya segala manusia.  Tau2 pakat berduyun2 di atas highway...  Haih, semakin banyak rakyat Kelantan yang sudah semakin kaya dan berkemampuan.  Dulu, 10, 11 tahun lepas, on the same road, nak jumpa sebuah keta pon susah.  Jalan la aku sorang2...


Tu belum perantau2 mula berasak2 balik kampung! Tengok la 2, 3 hari lagi...  Senario itu tetap tidak akan terkecuali saban tahun, ia pasti berlaku - kesesakan lalu lintas yang teruk!!  Apa2 pon, harap semua dapat bersabar dan memandu dengan cara yang paling berhemah agar semuanya selamat sampai ke destinasi memasing.   Selamat Hari Raya kepada semua...


Ingatlah, malang tidak berbau...

Rabu, 24 Ogos 2011

Wordless Wednesday : MUNTAH...

Ramai juga di kalangan rakan2 blog yg sedang melalui situasi ini sekarang - mabuk2...  Ntah bila time aku plak,  alahaiiii.....

Selasa, 23 Ogos 2011

HIS SECRET PLACE

My pet, TOM seekor kucing yang penakut...

DAH JUMPA 'LUBUK' BARU...

Oh, oh, oh!  Teruja melampau aku pada tika dan saat ini.  Terus mood raya dan semangat nak makan2 menjunam.  Fuh, kenapa baru sekarang aku bertemu dia?  Kenapa baru sekarang dia singgah?  Kan best kalau sedari dulu lagi Allah ketemukan aku dengannya?  (ewah...)  Sah sah aku akan dapat melaram sakan untuk raya ni....  Jelas sekali, aku sudah jatuh cinta pandang pertama dengan....  blog dia!


Bayangkan dengan hanya beberapa bulan dan tanpa mengeluarkan belanja, budak ensem bernama BICIKUT tu mampu menurunkan berat badannya!  Ceh, jeles betul aku....  Huh, aku akan pastikan blog Bicikut ni adalah salah satu rujukan wajib aku lepas ni, selain dari blog tetap spt Nadia n geng2 dietnya....  Huh, semangat ni!  Semangat ni!


Korang boleh tengok sendiri transformasi dia....

Bicikut...  aku nak kuruskan badan jugak..........

Ahad, 21 Ogos 2011

FINALLY...

Akhirnya tercapai jua impian untuk pekena tomyam merah Damar sebagai menu berbuka...  Dah tak boleh tunggu lama2.  Lagi hujung2 puasa, lagi susah nak dapat meja.  Kena chop awal2.  Nasib baik semalam aku pegi chop pukul 6 setengah, masih ada meja lagi...


'Wajah' pujaan hatiku - tomyam merah Dataran Damar...

Roti planta juga sempat aku belasah semalam.  Pergh...!  Sedap giler...

Munirah membuat jelingan maut kat mangkuk tomyamnya...  tak sabar la tu...

Wajah puas orang mengidam tomyam merah Damar....  Burp..! Alhamdulillah....

Pasal makan, dah tak berapa sangkut dah...  Ewaahhh... kuatnya makan...  Mentang2 turun minggu lepas.  Huh, cakap pasal turun, minggu ni turun 800gm jer...  Padan muka aku!  Melantak tak ingat dunia....  Satu lagi 'benda' yang still sangkut, pewot masih takder isi....  Senasib la dengan blogger manis, Nadia....  Sabar ye Nadia...  Marilah kita sama2 berusaha.  Mana tau, lepas raya ni 'berisi'....  hehehehe... (Jangan hanya berisi lemak, sudah la....)

Jumaat, 19 Ogos 2011

APEQ TIADA JODOH DENGAN JEJARI RUNCING...

Salam.  Sempena cuti Nuzul Al-Quran Rabu lepas, mak dan MIS berdating sakan, sambil shopping baju raya dia.  Ye la, aku dan anak2 punya persiapan raya dah beres, tinggal dia aje tak beli papepun lagi.  So, KB Mall, here we go!!  Punya ramai makhluk Allah nak membeli...  Pedulikan.  MIS, macam biasa la, susah sangat2 nak berkenan akan sesuatu barang tu.  Ada2 aje yang kena di mata dia.  Naik rimas aku tunggu dan layan dia pilih baju...


Huh, berdua hingga ke dalam fitting room...

Banyak juga la barang yang aku sambar.  Tahap dah nak 'kering' bonus yang gomen bagi tuh.  Tapi yang paling best sekali, bila aku akhirnya berjaya membeli beg tangan idaman hati yang dah dekat setengah tahun aku usha.  Masa mula2 masuk kedai tu, risau juga, takut dah disambar orang.  Namun, nampaknya jodoh kami masih ada dan utuh.  Tidak seperti Jejariruncing dan Apeq - cinta berkecai separuh jalan...  ewaaah....  Maka melaram sakan la aku dengan beg tu...


Dah penat ronda2, MIS terjelopok di massage chair, tunggu Cik Puan Isterinya yang belum puas menghabis reta...  Eleeehhhh... time dia, aku cam orang meroyan nunggu.  yedoooop?







Berbuka kat Secret Recipe... (perasan dan bongkak la pulak).  Sekali-sekala dating berdua dong...




Aku berbuka dengan spaggeti meatball.  Hahaha!  Punya la comot pinggan.  Gaya orang kebulur makan...  Dengan ini, dah lengkaplah seadanya persiapan raya keluarga kami yang serba sederhana.  Cuma kain langsir yang baru aku beli tu, ntah bila la aku berpeluang jahit, hehehe...

Isnin, 15 Ogos 2011

HUH, USAHKAN BELAKANG, DEPAN PON BUKA...!!

Sedih memikirkan sikap sesetengah manusia ni.  Tak payah tengok jauh2, kat depan mata aku pon melambak!  Nama jer bulan puasa, tapi dia haram nak puasa.  Dahla tak puasa, siap terang2 nampak yang dia tu tak puasa!  Walaupun bukanlah mereka tu terhegeh2 makan kat depan mata aku nih, tapi semua orang faham dan tahu yang mereka tu memang pergi makan kalau dah masuk ke kedai tu pada jam 12 tengahari.  Bukan curi2 masuk ikut pintu belakang tau...  Siap masuk ikut pintu depan!!  Siap parking kereta berderet di hadapan kedai.  Hancus betul...


Yang membuatkan aku lagi sedih pilu, mereka ini bukannya kelas di bawah umur umur, hatta muda belia, tapi dah sampai umur senja dah pon!!  Warga Emas!  Sudah pencen!!  Kepala dah putih, malah sesetengahnya, dah takde rambut dah pon kat atas kepala tuh.  Licin....  Sesetengahnya ada anak yang belajar kat sekolah aku.  Yang si anak ni aku tengok, lembik jer letih berpuasa.  Tapi bapak mereka sedap2 mencekik di siang hari!  Tak tahulah anak mereka tu tahu ke tidak perbuatan si ayah.  Lantaklah....



(gambar pinjam En.Googles)



Lagi menambahkan hancus bila tiba malam hari.  Golongan di atas tadi dengan penuh rajinnya akan berada di masjid untuk sama2 berterawih.  Ceh!!  Siap berkupiah dan berbaju Melayu...  Brengsek!!  Apa guna membuat amalan sunat kalau yang wajib tidak kita laksanakan?  Dasar hipokrit.  Munafik!  Ye la, sembahyang di masjid, orang nampak kan?  Kalau kita puasa ke, tak puasa ke, orang tak tahu kan?  Wey, ALLAH tahu tau....  Insaflah....

Khamis, 11 Ogos 2011

EH, BETUL LA...

Hari ni dah masuk hari ke 11 umat Islam menunaikan ibadat puasa.  Semalam, walau 'berperang' dengan demam selsema dn batuk yang hampir memecahkan dada ni, sempat juga aku masak ikan kakap stim (versi sitijay la...)  Hahaha... tepuk!  Tepuk!  Mujurlah anak2 sihat2 aje...  Tak tau la kot nanti berjangkit kat diorang plak.  Minta2 dijauhkan...


Like I said before, this menu is Sitijay's Version, so, ikan tenggelam dalam sayur-mayur la...


The main thing I would like to notice right here is,  YES!!  I LOSE WEIGHT...!!!!!!!!!!!   Perkara yang paling mustahil berlaku kepada aku di bulan Ramadhan.  Biasanya, aku sah2 akan naik, paling koman pon 2kg....  Every year.  But not this time....


Memang la tak banyak...  Baru 2.3kg jer....  Tapi, ok la tu...  Baru 11 hari puasa, ye dop....  So, betul la kata member blog, Si Nadia yang manis tu,  yang aku boleh turunkan berat di bulan puasa neyh.....  Well, itu pun sebab aku meninggalkan apa yangg selalu aku amalkan pada bulan2 puasa yang lepas2 ; eat everything!  Aku cuba untuk makan nasi sesedikit mungkin ( huh, versi aku, kalau sedikit tu, penuh juga la pinggan tu...), tak bertambah, tak ambik kuih-muih yang manis2 tuh, dan tak minum minuman bergas ( so far la...  ;p).  Aku banyak minum air putih dan makan buah...  Huh, kalau selera aku boleh mantain cenggini hingga habis puasa, tak mustahil bleh turun lagi nih!  Hahahaha.... ( gelak ganas orang suka berangan...)


Hahaha...!  Setakat turun baru 2.3kg, mana la nampak perubahan susuk badan pon...  But, mak tak kisah!  Nak posing jugak!  Gambor pagi ni...

Selasa, 9 Ogos 2011

ALHAMDULILLAH... TERIMA KASIH...

Tiada yang dapat menggambarkan rasa syukur di hati aku, malah sesiapa saja yang bergelar penjawat awam, bila Perdana Menteri mengumumkan pemberian BONUS kepada kami.  Alhamdulillah...  Terima kasih PM...  Biarlah hanya setengah bulan gaji atau minima RM500, aku tetap bersyukur menerimanya.  Daripada tiada langsung,  RM500 tu dah besar tau.... (syukur la sikit...)  Aku, ehem... lebih sikit la daripada tu... hehehe....


Bukan sedikit jumlah penjawat awam tau...  So, cubalah korang bayangkan jumlah yang kerajaan perlu keluarkan untuk beri kita bonus tersebut.  Aku amat2 bersyukur dan berterima kasih....  Makanya, sedari tadi, setiap sahabat yang melewati aku, semuanya nampak manis muka...  heh heh!  Semangat...  semangat....  Aku lagi la bersemangat, sementelah memberku aka tukang jahit baju aku bawa salah satu ( amboi! Salah satu...) daripada baju raya aku kerana aku nak jahit manik.  So, aku rasa tidak risau untuk menbayar upah jahit kat dia nanti...  kui kui kui...


Huh, bersemangat waja aku nak menjahit manik nih... sempat ke siap ni?


Aku punya baju raya ke 2...


Walau ada juga kedengaran sok sik sok sik di belakang aku ni,  " Eleeehhh....  mintak 2 bulan, dapat setengah bulan jer..."  Namun pada aku, itu lebih baik...  Tak reti nak bersyukur la pulak diorang tuh...  Kat sesetengah negara lain, nak dapat gaji tinggi pun susah, inikan pula nak bonus.  Apa da....

Isnin, 8 Ogos 2011

GULAI KAWAH.. OH, GULAI KAWAH....

Ya benar...  Kita di Malaysia, khususnya di Kelantan (Pantai Timur) rasanya tidak asing lagi dengan menu daging masak gulai kawah.  Sebagaimana sinonimnya bubur lambok di bulan Ramadhan ni bagi kawasan2 Pantai Barat,  daging masak gulai kawah juga tidak miss di area aku.  Sebenarnya gulai kawah ni tidak terhad di bulan Ramadhan aje.  Waktu2 lain yang biasa juga pun ada dijual.  Tapi istimewanya daging gulai kawah di bulan puasa ni di tempat aku sebab gerai yang satu itu, di bazar Ramadhan tu memang terkenal dengan daging gulai kawahnya...



Walaupun ini bukanlah gambar sebenar gulai kawah di gerai itu, namun adalah sikit2 iras2nya... hehehe...  Sebagaimana yang sudah aku maklumkan dalam entry aku yang terdahulu, aku nak eksplen sikit pasal menu daging masak gulai kawah ni, sebab aku dapat respon dari rakan blog yang terpemes di Indonesia, Eki yang nyatanya tidak biasa dengan menu ini....

Daging masak gulai kawah ni Eki, memang sedap dan tiada tandingannya (bagi penggemar daging).  Secara amnya, ia dinamakan gulai kawah kerana memang ia dimasak di dalam kawah.  Why?  Untuk memudahkan urusan membuatnya.  Sementelah ianya dimasak di atas dapur kayu (tradisional).  Kalau dimasak di atas dapur gas, rasanya sudah tidak berapa kick lagi....  Biasanya bila sebut gulai kawah, bukan hanya bahagian dagingnya aje yang dimasak.  Anggota/ bahagian lain juga seperti tulang, lemak tepu, jantung, limpa dan peparu juga turut dicampur-adukkan bersama.  Untuk lebih kaw lagi, kami biasanya menambah umbuk kelapa atau paling koman pun, buah ara bersama...  Huh, kecur liur nih.... 



Rempah ratusnya, atau kalau orang Kelantan, kami panggil 'awah' sama saja macam rempah nak masak gulai biasa.  Tapi, kami tidak guna rempah kari...  Jika tidak, jadi kari daginglah pulok...  Kesimpulannya, gulai kawah ni, memang nampak sama macam gulai daging biasa, tapi ia berbeza kerana semua bahagian dalam seekor lembu/ kambing itu akan digunakan, plus umbuk kelapa atau buah ara dan wajib dimasak di dalam kawah menggunakan dapur kayu...  Sedap bangat dan nyata berbeda dong....   =D


Ahad, 7 Ogos 2011

SAKIT TAU....

Pejam celik, dah masuk hari ke 7 Ramadhan...  Setiap hari aku buka blog rakan2, macam2 juadah  yang terhidang.  Hebat2 belaka!  Blogger2 seperti Alycia, Yanti, Princess Nur, Mrs Azmi, Nadia dan ramai lagi ternyata hebat dalam segala segi.  Siap pandai masak!  Aku tabik dengan korang....


Aku ?  Masak juga...  Tapi, tak miss membeli!  Itu wajib.  Terutama gulai daging kawah.  Takkan nak makan semangguk, aku kena cari kawah untuk memasaknya, ye dok?  Baiklah aku kuarkan RM 5, dapat sesumpit gulai kawah dan boleh dimakan untuk berbuka dan bersahur keesokkannya...  ( alasan....)


Hari ni rimas betul aku.  Sedari semalam lagi dah rasa pedih2.  Bila tidur, sering terganggu dek batuk2 yang menggelegak di leher.  Macam ada pasir bertaburan dalam tekak aku nih!  Dan hari ni, merananya aku kesakitan tiada terperi, hingga hilang suara.  Pedih!  Pedih!  Macam nak berdarah....


So, bila masuk kelas, terpaksa mengajar.  Aku cakap pelan2 je la...  Dah lubang tekak ni rasa macam dah luka dan berdarah dah.  Nak minum air atau telan ubat, PUASA....  First impression murid2 aku - melotot memandang aku dengan mulut yang terlopong!  Mereka tak dengar apa aku cakap.  Maklumlah, biasanya suara aku bak halilintar membelah bumi!  Aku perasan sangat, murid2 yang duduk di baris hadapan memang terpaksa menutup telinga mereka bila aku bercakap.  Kuat sangat, kata mereka.  Habis, kalau tak, yang duduk di belakang tu, haram nak dengar apa aku ajar...  Tapi, hari ni....  huhuhu


Mereka suruh aku cakap kuat sebab mereka tak dengar.  Woi...!!!  Aku sakit tekak la wey!  Mana bleh tinggikan volum...  Sabar ajelah budak2 nih!  Dan sedari tadi aku sedang mengontrolkan diri daripada muntah.  Kepedihan dan rasa miang di tekak ni hingga buat aku rasa nak termuntah.  Macam tu ke rasanya bila sakit tekak?  Tak perasan plak aku sebelum ni.... Mata pun dah mula berair, muka panas dan sendi2 terasa nak tercabut.  Demam selsema lagi?  Oh, tiiidaaaaaakkkkkk.....


Windu nak hidup tomyam merah tersohor nih, tapi malangnya 'orang' tak nak bawa kita gi...  ehek ehek

Khamis, 4 Ogos 2011

HADOIIII....!!

Tak puas aku ketawa sehingga kering tekak semalam bila terbaca satu entry yang dah lama daripada rakan blog, Mrs Azmi...  Hahahaha!!  Kelakar nak mampus!  Aku ingat, aku aje yang terjebak dengan murid2 yang tak reti apa2 pun.  Tapi, anak murid Mrs Azmi tu, berdasarkan penelitian aku, tidaklah dalam kategori lembam sangat.  Cuma dia kurang fasih menggunakan Bahasa Melayu (memandangkan dia budak Cina).  Aku dapat lihat, dia sudahpun berusaha untuk menyiapkan tugasannya, walau terpaksa mencampurkan bahasa ibundanya ke dalam karangan Bahasa Melayunya itu.  Yang aku gelak tu, bab idea/ isi karang tu, yang tiada beza dengan kepala hotak murid2 aku.  Nampak sangat melalut...


Aku nak tinggalkan komen kat entry beliau pun, rasa macam dia takkan notice, sebab itu entry tahun lepas punyer.  So, aku amat berbesar hati untuk highlightkan balik entry dia kat sini untuk tatapan rakan2 lain plak.  Harap Mrs Azmi tak marah....  Sebab bagi aku, karangan anak murid dia tu, adalah satu 'treasure' yang jarang2 kita akan jumpa...   ;p


Dah la soalannya, kena tulis surat mohon cuti.  Budak tu bantai tulis sebab2 dia takleh gi sekolah.  Alasannya plak amatlah mengarut dan tak masuk akal...  kah kah kah!  Kelakar habis budak ni.  Tak tau la apa yang Mrs Azmi buat kat budak ni selepas check karangan tu hari tu....

Selasa, 2 Ogos 2011

HANGIN SATU BADAN...

Ini story last week punyer, tapi bahangnya masih aku terasa...  Minggu lepas ada event kat sekolah aku.  Macam biasa, bila time part Jawatankuasa kerja tu, bahagian PENGACARA a.k.a MC, mesti nama aku yang naik.  Memang la aku bangga bila ada yang mengharapkan bantuan aku.  Tambah2 bila boss sendiri cakap, itu pilihannya cos dia rasa soro mak ni sedap...  Aawwh...!!


Malangnya masa event tu, aku kena batuk dan demam selsema plak.  Kerongkong sakit nak mampus.  So, aku minta la jasa baik insan2 perihatin yang lain, yang sememangnya hebatnya melebihi aku dalam bidang MC ni....

Haram nak ditolongnya aku!!  Katanya, tak kisah kalau suara rock dan serak pun, lagi sedap jer nanti...  Ceh!  Dia ingat aku saje2 ke nak excuse??  Lama la juga aku memujuk.  Sampai ke sudah tidak dilayannya!  Hinggalah kes ini dirujuk kpd Boss kami.  Malangnya, boss aku mau kekalkan aku... huhu.  Semasa rakan yang hendak membuat buku aturcara tu bagitau aku alasan boss kami, barulah aku tahu bahawa seluruh SKMU ni dihuni oleh Sang Bisu rupanya!  Rupa2nya, hanya aku ada suara dan boleh bercakap!


Takper la Sitijay.... Awk kan MC TerDiva...  pujuk rakan2 aku.  Heh, memang terDiva la ni...  Suara tak keluar pun takper, asalkan Diva...  Mengamuk aku, terus pergi shopping persalinan serba baru untuk majlis itu petang tu jaga!  Hambik kau.....


MC TerDIVA bersama Chef DIVA....

Walaupun majlis tu mula petang, sedari pagi lagi aku melaram dengan dress tuh!  Everythings new, top to toe, orang kata...  Dan semasa majlis petang tu, aku menjalankan tugasan yang dipertanggungjawabkan itu separuh hati.  Suara tersekat di kerongkong dek sumbatan kahak di dada....  Sabar je la...  Dan dengan sakit hatinya, aku membuat onar di majlis tu!  Kalau ada yang perihatin, mesti perasan!  Malangnya, so far, tiada yang komen tentang onar aku tuh!  Ceh...!


Satu pengajaran aku dapat, janganlah kita mengharapkan pertolongan orang lain walaupun di saat itu, kita amat memerlukan.  Belum tentu kita akan mendapat pertolongan itu, padahal, orang yang kita harapkan bantuan itu adalah insan yang selalu mengharapkan pertolongan kita...  Terasa menyesal pulak asyik menolong orang!!  Tiba time aku, takder sorang pun nak tolong.  Brengsek!

Isnin, 1 Ogos 2011

1st Day Puasa...

Hari pertama berpuasa, sahur kami sekeluarga berjalan lancar.  Aku bangun jam 4 pagi.  Kejutkan anak2 dan MIS jam 4.50 pagi.  Mereka pun mudah terjaga.  Mungkin sebab baru hari pertama, masih bersemangat.  Kalau tak, anak kedua aku tu akan menangis sambil makan sampai habis nasi dalam pinggan!  Mengantuk la, tak lalu la, macam2 alasan dia...  Adik2 kembarnya pun tak senazak itu....


Lepas sahur, jam 5.30, aku suruh la mereka tidur balik.  Nanti nak kejutkan jam 7...  Takut mengantuk plak nanti kat sekolah.  Dibantainya bersembang, tak tido2...  Sudahnya, pukul 7 dah ready nak ke sekolah!  Aku la plak yang terkocoh2 bersiap....


Kat sekolah pun, suasana tenang dan harmoni.  Mungkin memikirkan mereka berpuasa, murid2ku kurang membuat bising.  Namun sekejap tadi member aku ada tunjuk satu gambar.  Baiiikkkkk.... punya, katanya.  Bila aku tengok.....


Menurut rakanku, budak tahun 1 tu puasa.  So, dia suruh la budak2 tu tidur sekejap sebab kesian tengok mata dah layu.  Orang lain, tidur terlentang atau mengiring.  Tapi, yang sorang ni, spesel sket!  Kesiaaannnn....

PUTERI DUYUNG...

Kagum betul aku melihat gambar2 bekas pensyarah maktab aku tu semalam.  Dia kelihatan begitu aktif dan gagah perkasa!  Masih menjalani rutin hidupnya seperti waktu2 bersama kami di MPIP, Perak dahulu.  Memancing, memancing dan memancing lagi!


Yang membuatkan aku bertambah kagum, bila dia masih mengingati kami.  Beliau begitu gembira ber'cit-cat' dalam laman fb tu...  Mulut peramahnya tidak lekang memuji2 kami (member2 aku ler yang sebenarnya... heh heh).  Aku memang kagum dengannya kerana, walau sudah 17 tahun berlalu, susuk tubuhnya tidak berubah, kecuali part perut (itu dia sendiri yang highlight).  Tetap nampak gagah dan lasak macam dulu2....  Aku tak pasti la dia sedar atau tidak yang aku benar2 jujur memuji dan mengaguminya...


Sedang aku....?  Masihku ingat, 17 tahun yang lalu, pensyarah aku tu pernah memanggil aku Puteri Duyung kerana aku tidak takut dan segan silu untuk berendam dan terjun ke dalam kolam maktab kami yang keruh pekat tu setiap kali sesi Pendidikan Luar berlangsung.  Hmm...  Puteri Duyung.


Sekarang pun, walau sudah 17 tahun berlalu, Puteri Duyung ni takder la banyak sangat berubah!  Masih gilakan air dan tega untuk berada di dalam mana2 keadaan air sekali pun!  Cuma huruf /y/ dan /u/ tu perlu ditukar kepada /g/ dan /o/...  Itu aje.....   Sekarang ni, aku lebih kepada Mak Dugong!!  Kah kah kah!!


Aku terpaksa menerima title baru 'Dugong', memandangkan amat sukar nak menurunkan berat badan ni yang hanya reti naik tapi tak tau nak turun2 nih!  hehehe....