KENGKAWAN YANG SEJIWA...

Sabtu, 30 April 2011

THE BEST EVER !!

Salam.  Selamat berhujung minngu buat semua rakan blogger...  Semoga percutian anda ( samada bersama keluarga atau rakan atau individu ) akan mengmbirakan kalian...


Aku, sebagaimana yang telah aku war2kan sebelum ini, tiada sebarang planning untuk holiday ke mana2 destinasi pelancongan yang sememangnya indah2 belaka di seluruh negara kita yang tercinta ini.  Tapi tradisi family kami tetap aku teruskan - BBQ Day....  Tambah2 dah ada mini swimming pool ni...  Mueheheheh...


So, kelmarin, kami berbbq sakan la anak-beranak.  Anak aku pergi ajak atuk dan nenek diorang, mereka tak mau join.  Tambah2 bila anak2 aku kata kami hanya bbq depan rumah jer...  Amboi... mak aku...  vouge nampak!!  Kalau aku nak pergi bakar kupang di Pantai Sri Tujuh, baru bising nak ikut....  Masalahnya, naik kereta pun mabuh...  kah kah kah!


Kami mula bbq bila My Inchek Suami balik dari masjid ( alaaa....  masa tu, anak2 aku dah terjun kolam dah pun!).  Terasa gak segannya, sebab first time bbq depan rumah.  Biasanya kami buat kat tepi rumah, jauh dari jiran... ( takut mengganggu mereka la...)



MIS sedang bz membakar sotong...  Kucing kami, Jazz dah 'berair mulut' dah...







Koktel pebret anak aku pun ada...  sayur tu mak punyer...  =)




Huh...  Mana bley nak berendam kalau tak makan nasi dulu...  heh heh!




Hasil tangan MIS...  Sekejap je tuh, pastu semua sotong tu masu perut kami



Ternyata bau sotong dan udang bakar 'menyeksa' jwa dan raga Jazz...




Anak2 aku mandi..  Siap buat terjunan lagi!  Habis air melimpah keluar...  Twins tu dah kecut jari, tapi saje jer buat slamberlada...



Huh.. anak dara aku benci bila aku pakai spek dan topi tuh!  Over la mak ni..., katanya.  Ada mak kisah??




Padahal dia jeles kat aku...  Tau2, dia plak yang lebey2 berposing sakan dengan mende2 tuh!




Ting ting ting!  Round pertama berendam, break skejap untuk ngap seafood yang ayah bakar...




Jerry pun dapat bahagian dia juger..  kepala dan tulang ikan.  heh heh



Jazz yang sedari tadi setia menunggu, akhirnya dapat juga bahagiannya...  Sedap tak Jazz??
Abang Tom mana?  Sedari tadi tak nampak batang idung dia yang hitam ituh!!?





Round kedua, berendam balik....  Anak dara aku kat belakang tu dah gila topi dan spek.  Tadi dia jenuh kutuk aku.  Ceh!




Siap naik ambik sendiri gambar dia, bila aku dah malas nak snap...



Jerry setelah kenyang makan ikan bakar....
Kami, bantai berendam bersama MIS...  Aku tak amik gambar demi menghormati permintaan MIS agar tidak di snap aksi2 mautnya di dalam kolam...  Mueheheheheh...



Kami berendam sambil makan jagung bakar plak..  Hingga pukul 4 setengah petang baru masuk rumah.  Tu pun, sebab maigrain aku dah mai balik... Dung!  Dung! Kepala aku rasa bergema.  Tubuh terus rasa seram sejuk, nak demam dah...  Mana taknya, sejuk berendam, berjemur tengah panas!  Ingat mat salleh ker...  padan muka aku...  Well, thats the best holiday ever for me...  ;)





Khamis, 28 April 2011

SAKURA...

Topik hangat di sekeliling aku hari ini, Holiday...  Sambil makan pun mulut masing2 becok beritahu rancangan family masing2 nak bercuti kat mana2...  Cik Kak yang sorang tu pun, untuk ke sekian kalinya 'perangat' balik la pasal grand holidaynya 2 tahun lepas kat oversea...


Hahaha!  Aku tak heran la...  Pergi Jepun bukan budget sendiri da...  Syarikat taja...  Tapi ok la kan.  At least, dia sampai juga kat oversea.  Siap 'ngagah' kat aku pasal dia bawa balik bunga sakura....  Bertuah badan....



Semasa aku menapak untuk ke kelas, untuk ke sekian kalinya, aku bergumam tentang bunga2 kemboja yang sedang galak dan lebat berbunga.  Banyak juga yang luruh bertaburan di kaki pokok yang berbaris di lereng pagar sekolah.  Lantas aku teringatkan member aku yang pergi ke Jepun untuk melihat bunga sakura...


Hmmm....  Bunga kemboja warna pink ini pun cantik juga...  Tak kalah dengan bunga sakura kat Jepun tuh!  Tak percaya?  Kalian tengoklah sendiri...


Walaupun bunga kemboja ni 'barang local', aku tetap mengaguminya...

Selamat Hari Pekerja yang bakal tiba nanti.....

Rabu, 27 April 2011

BARANG LOCAL....

Hari tu, aku terpegun disaat singgah kat satu blog pemilik fotografer dari Perancis.  Mak datuk, memang cantik betul gambar2 tumbuhan dan bungaan yang disnapnya...  Memang terbukti Allah itu Maha Kaya.  Menatap gambar2 tersebut, hati meronta2 ingin melihat sendiri tempat tersebut!!  Ceh!  Perasan...  Mak bukannya orang kaya yang boleh travel around the world everyday....


Tapi.....  Aku toleh kiri kanan...  Aku ada juga tanam pokok bunga!  Ada juga taman mini dan sebagainya, seadanya...  Mengapa perlu mengagumi keindahan di luar sana, tanpa kita menuyedari 'diri kita' juga ternyata tidak kurang hebat dan cantiknya?  Ewaaahhh....


Maka aku cuba snap sedikit sebanyak imej2 yang ada di sekeliling rumah aku.  And, of course lah, MIS kebingungan...  "Dah jadi mereng dah gamaknya bini aku ni...." ngumamnya.  Ada mak kisah...???








Birds of Paradise...




Maaf la ye...  kebanyakannya mak tak tahu nama bunga2 ni....







Yang ni kenal la...  mawar...








Kemboja Cina...  Cerewet betul menjaganya!  Lebih air pun mati, tak cukup air, lagi la cepat mati








Bunga kertas, best!!  Amat mudah dijaga...  Cuma perlu letak bawah cahaya.  Tapi, kalau cukup air dan bajanya, lagi la galak ia berbunga...  =)






Bunga kenanga...  Keharumannya menyegarkan.  Aku selalu pungut bunganya, yang sememangnya sentiasa banyak, letak dalam kereta dan bilik tidur.  Tak payah beli air freshner!  Jimat....
One thing, baunya mengingatkan aku kepada rambut ibuku!  Dulu, dia suka meletakkan bunga ni dalam sanggulnya.  Bila dia dokong aku, semerbak harum rambutnya menyelinap ke lubang hidung kemikku ini...








Bunga kertas ungu....







Halia bara...  Pohon herba.  Selain bunganya dan daunnya cantik sebagai hiasan, ia juga amat berguna sebagai ubat tradisional/alternatif...  =)






Bunga ni pun cukup mudah untuk hidup, tak perlu dijaga langsung!  Tu, anak aku yang tanam tu, masa mereka main pondok2....






Kaktus pun mak ada tau....  Yang ni dah berusia 8 tahun!!



















Birds of Paradise kuning ni banyak mengelilingi pagar rumah aku...




And last, but not least....  My pets...







Kesimpulannya,  aku bersyukur ke hadrat Allah Taala kerana bumi yang aku pijak ini tidak kurang cantiknya.  Tiadalah aku perlu menghabiskan duit (yang sememangnya aku tak ada) untuk ke Jepun untuk melihat sakura, ke New Zealand dan lain2.  Tanpa menghabiskan 1 sen pun, aku dapat juga tengok bunga2 yang cantik ( walau tak secantik bunga2 oversea)....  Aku hanya perlu pakai selipar dan turun menapak ke tepi rumah aku...  ;)

Selasa, 26 April 2011

SAPE BOLEH CELEN ?

Semalam sekali lagi komuniti SKMU berparti sakan, (mana la aku tak naik kilo...  eleehh... alasan!).  Kami celebrate birthday guru besar kami.  Nampak gaya, semua bekas guru yang pernah mengajar di sini gigit jari, sebab dulu, hubungan antara staff dan pihak atasan takder la seakrab dan seharmoni sekarang...  eewaaahhh...


Mesti kalian cuak kan?  Helleh, takat sambut besday boss, ape kelllaaassss....  Semua orang buat da....  Ya, betul!!  Tapi ada ke sapa2 celebrate ikut stail kami?


Camana tu ?


Haa...  mai mak tunjuk.


Firstly, kami nyanyikan lagu besday ala2 'Haji Bakhil' tu ( Allah Selamatkan Kamu ) disampaikan secara live n exclusive oleh 'Judin fet. Sitijay'.  Punyalah merdu suara diorang, kalian boleh melihatnya pada ekspresi wajah gb kami tu...  heh heh




Gb sedang buat 'wish'....  Tiada siapa yang tahu apa yang didoakannya.  Tapi bila budak bawah umur di sebelahnya sound awal2 yang dia tak boleh buat wish supaya dapat kawin 4, dia terus merajuk!!  kah kah



Dah siap buat wish, gb kesayangan kami tu pun tiup lah lilin...  Kelihatan lah seorang lagi budak bawah umur yang turut sibuk nak enter frame, sebab dia tak puas hati sebab budak baju pink belacan tu jer asyik enter frame!  Lantak la korang....  =)



Dah tiup lilin, kena belah la pulak kek tu...  Mesti kalian hairan, mana guests yang lain.  Asyik nampak yang dua tiga kerat tu jer...  Yang lain2 tu, selain daripada 'pemalu yang amat sangat', mereka bz menghabiskan apa yang dihidangkan kat atas meja tu ha.... ( Aku plak, sampai takleh nak makan, sebab Judin paksa jadi camerawoman..  Ceh.. )



Huh!  Yang ni la yang mak tanya korang, sapa bleh celen tuh??  Nak cari kat mana big boss yang baik dan manja gitu...???  Siap bersuap2 lagi!  Harap maaf la, kualiti gambar kurang memuaskan, sebab aku sedang menahan diri dari termuntah hijau melihatkan 'aksi terlampau' itu...  Kalau kalian perasan, mamber yang lain pun terpaksa menahan diri masing2...  huhu... (gurau jer...)



Gb menerima hadiah besdaynya daripasa kami, yang disampaikan oleh wakil tersohor kami, chef Diva (dah memang dia suka sesangat enter frame!  Ada orang lain jeles.. tapi dia tak kisah..)



Pada kesempatan yang sama, big boss menyampaikan cenderahti kepada Da, pengasuh pra 'ganti', memandangkan ini minggu terakhir beliau berkhidmat di sekolah kami.  Uuwaaa.... We're gonna miss U, Da




Kesimpulannya, majlis kelmarin berakhir dengan penuh meriah dan ceria.  Ianya semakin mengakrabkan hubungan kami, tanpa mengira pangkat dan kedudukan...  Namun kami tetap saling menghormati.  Ada sapa2 boleh celen??



Isnin, 25 April 2011

HAPPY......

Salam.
Entry aku hari ini bukan nak membuka pekong di dada, tetapi aku ingin berkongsi pengalaman dengan kalian semua.  Sebagaimana yang aku maklumkan dahulu, aku mengajar 5 kelas, dari kelas cemerlang, sederhana hinggalah ke 'slow learner'....


Minggu lepas, murid2 kesayanganku itu menduduki ujian bulanan.  Ada kelas meningkat prestasinya, banggalah mak setarang....  hehehe!  Tapi bila aku check jawapan muridku dari kelas 'ujung' ni, aku terkedu!  Memanglah aku sudah menjangka akan skrip jawapan mereka itu, taraf doktor/ profesor madia pun tak boleh nak baca.  Tapi, aku nak mengetengahkan satu perkara.  Murid2 aku ni, walau pun mereka selalu 'menolak' segala ajaran aku ( semua ilmu yang diberi tak melekat sikit pun dalam kepala otak mereka ), ada sesuatu perkara itu mereka boleh ingat.  Maka, jadi kreatif sesangtlah skrip jawapan mereka...





Ini ler soalannya, lebih kurang...  Mereka perlu membina 2-3 ayat daripada perkataan2 tersebut.  Gambar juga disediakan untuk membantu mereka menjana idea... 


Aku sentiasa menegaskan kepada mereka, walaupun sesetengah daripada mereka tak boleh membaca pun lagi ( in English la ) agar tidak meninggalkan kosong ruangan jawapan.  Paling tidak, jika ditulis semula perkataan2 yang diberi tu, ada juga markah 'kesian' untuk mereka.


Tapi aku tidaklah menjangkakan jawapan2 kreatif ini akan mereka berikan....



Murid lelaki aku yang berbadan kurus dan berkulit gelap ini ternyata menyalin semula perkataan yang diberi sambil menokok-nambahkan apa2 perkataan lain yang terlintas di fikirannya hingga aku  tidak dapat langsung 'mentranslitkan' ayat itu!  Tapi, lihatlah tulisan 'happy' tu....





Ini pula skrip jawapan daripada ketua kelas itu sendiri!  Aku bulatkan dengan pen merah bagi membezakan dengan skrip murid terdahulu tadi...  Huh!  @_@




Tentu rakan pembaca semua dapat kaitkan perkataan 'happy' tu dengan apa kan....?  Ya, betuuuuuuuulll......  Salah satu rangkaian telekomunikasi 'wayarles' yang agak tersohor di negara kita.  Lambangnya ada di mana2, termasuklah di jersi pasuakan bolasepak pebret mak, The Red Warrior, yang mana tulisan itu jaaaauuuhhhh  lebih besar dan terang daripada nombor jersi pemain itu sendiri!!















Sabtu, 23 April 2011

Alahai... Sempitnya pemikiran korang!

Pagi ini, MIS belikan nasi lemak sebagai sarapan anak2 aku.  Sebungkus setiap sorang...  Aku yang sedang ber'yoga' (semalam jenuh sakit kepala selepas makan sup perut for lunch) buat2 muka kesian menjenguk mereka di dapur...  Huh!  Harum dan menyelerakan bau nasi lemak Kak Pah nih!!



Gambar hiasan - Nasi lemak Kak Pah lebih 'menggiurkan'


Cakap pasal nasi lemak, sebenarnya aku dah jenuh emo bersama rakan2 subahat aku, bila baca dalam paper minggu lepas, yang pihak kantin sekolah harus haramkan penjualan nasi lemak di kantin!!  Member aku, si penari tiang bersuara lunak tu terus membebel dengan emonya!! 










Katanya, " Ala... budak2 tuh tak makan nasi lemak kat sekolah, balik rumah,  KFC lah, Mac D lah, Pizza lah!  Macam2 mak niko benda lagi mak bapak mereka beri sumbat.  Mana nak kurus...???"


Betul........  Aku mengiakan!  Kat kantin aku, tak dijual pun nasi lemak!!  Dah bertahun aku tak tengok bungkusan nasi lemak di kantin.  Kalau 'gam' nasi lemak aje, habis benda2 lain yang lebih 'kolesterol' seperti sosej, nugget, satay, dan 1001 macam junk food lain ada dijual di kantin aku ( malah kantin sekolah lain pooonnn....) budak2 tu tetap tak sihat juga....









" Aa.. la kak...", budak bawah umur ni pon tak mau ketinggalan untuk enter frame!  " Banyak lagi makanan lain yang lebih merbahaya pada kesihatan dibenarkan dijual kat kantin sekolah.  Alih2, nasi lemak aje yang diharamkan!!  Makin nak menjauhkan anak2 bangsa daripada mengenali makanan tradisional kita..."  Betul jugak kata kau Din.......


Itulah...  Aku sedih kadang2 dengan sikap manusia di sekeliling ni.  Marahkan nyamuk, kelambu dibakar!  Bukannya reti nak bakar ubat nyamuk...  Alahai....


Aku setuju dengan cadangan yang diutarakan oleh salah seorang rakan blog aku, Noi, didik orang ramai ( especially) parents pasal makanan seimbang dan berkhasiat ni...  Itu langkah yang paling betul dan patut diperbetulkan!!  Kenapa 'nasi lemak' aje yang perlu menerima 'hukuman' kerana 'dosa'nya membekalkan banyak kolestrol kepada murid2....



Otak masyarakat sekarang dah 'diselaputi lemak' kot, tu yang tak boleh nak fikir elok2 tuh!  Hanya kerana ada perkataan 'lemak' pada nasi lemak, maka makanan tradisional yang menjadi identiti salah satu etnik terbesar di negara ini perlu diharamkan penjualannya di sekolah....  Dangkal betul....


Apa2 pun, harap pihak kerajaan lebih teliti dan bijak sebelum melaksanakan apa2 sahaja pendekatan bagi menangani masalah obesiti di kalangan murid2.  Ikhlas aku cakap la, murid2 obes, rata2 hanya terjadi di bandar.  Mereka banyak mengambil makanan segera di restoran makanan segera yang melambak kat bandar tuh!  Murid2 aku di kampung ni, 3, 4 orang je yang termasuk kategori obes!  Yang lain, lagi 542 orang (lebih kurang) baki tu, body solid jer, mengikut piawai budak2...  Padahal, mereka makan nasi (termasuk nasi lemak la) 3 kali sehari.  Haa...  tapi, makanan2 segera tu jarang mereka jumpa.  Sesetengahnya, mereka tak kenal pun... 


Habis....  mengapa mesti disalahkan kepada NASI LEMAK????

Why...?


Why...????






















DIA WANITA TERHEBAT

Semua orang mula bercakap tentang Hari Ibu yang bakal menjengok bulan depan.  Aku pun sudah mencongak2 apa event aku untuk merai ibu aku yang amat aku sayangi itu...=)  (luv U mom...)

Tapi hari ini aku nak cerita fasal ibu kepada seorang anak buah aku, nun di KL sana.  Ibu kepada Aiman ini adalah seorang wanita yang amat cantik.  Mana tak cantik, datuk sebelah emaknya berdarah Pakistan!  Maka, ibu Aiman memiliki seraut wajah mulus, hidung mancung tirus, berbibir nipis dan berkulit putih....



Aku masih ingat dengan jelas, ibu Aiman semasa remajanya, berambut panjang lurus, hitam dan lebat separas pinggang.  Aku suka menolong menyikat rambutnya (lebih kepada makin nak kusutkan..) setiap pagi...  Sambil aku menocang rambutnya, dia selalu bercerita kepada aku ( waktu itu aku berumur lingkungan 10-12 th).  Katanya, aku, semasa bayi amat lasak dan aktif.  Tak reti duduk diam.  Dengan kata lain, selalu menyusahkan dia!  Heh heh...


Ya lah...  Hidup kami semasa kecil dulu tidaklah sesenang sekarang.  Ibu Aiman ini paling terasa keseksaannya, kerana dia terpaksa menjaga aku kerana ibu bapa kami sibuk bekerja, kena tolong buat kerja2 rumah - membasuh baju, pinggan-mangkuk dan sebagainya, selain bersekolah...  huhu...


Cakap mudah, ibu Aimanlah 'ibu' kedua aku!  Katanya, dia pernah takut nak balik ke rumah, pada satu petang, kerana gagal mencari aku!  Dia dan rakan2nya terlalu asyik bermain, hingga terlupakan aku yang sedang merangkak keseorangan di tepi padang.  Tahu2, aku dah hilang!!  Jenuh mereka semua melaung mamanggil nama aku...  Ibu Aiman dah nak menangis kerana dia sudah membayangkan, pasti mak aku ( ibu tirinya) akan membelasah dia cukup2!  Rupa2nya aku disembunyikan oleh seorang sedara aku juga, yang waktu itu baru kahwin, so kemaruk nak main dengan budak kecik.... wakaka.....


Satu pagi yang lain, ibu Aiman membawa aku ke anak sungai, tempat kami semua membasuh dan mandi manda.  Waktu itu, di penghujung 70 an, mana ada elektrik dan air paip seperti sekarang.  Dah dia sibuk membasuh panggan, aku merangkak di dalam semak kemuncup di belakangnya.  Tahu2, dia terdengar aku terbersin tak henti2.  Bila dia menoleh, semua budak2 yang ada di situ ketawakan aku!!  Rupa2nya kemuncup dah mencucuk hidung aku!!  Ceh....


Ibu Aiman seorang yang ringan tulang (gambar hiasan)

Ibu Aiman juga tidak pernah kedekut dan lokek dengan apa yang dimiliknya.  Mungkin kesusahan di zaman kanak2 mengajar dia untuk berkongsi apa yang dimiliki.  Alhamdulillah, setelah dewasa, hidupnya senang kerana bersuamikan seorang peguam berjaya...  Dia adalah antara 'penyeponsor' tetap aku semasa zaman pengajianku ( walhal, dulu, masa dia sekolah, dia terpaksa bekerja untuk biaya persekolahannya ).  Sampai sekarang, dia adalah 'penyeponsor' tetap kepada hampir semua anak2 buahnya!!  God bless you...



Ibu Aiman amat disenangi dan disayangi oleh keluarga mertuanya.  Manakan tidak, dia boleh melakukan apa2 saja, memasak, menjaga mertuanya yang sakit, menguruskan rumah tanpa perlukan seorang 'bibik' pun...


Tapi sekarang.....


Aku sudah jarang mendengar berita dari ibu Aiman....

Ada satu insiden setahun setengah yang lalu, telah merobohkan 'jambatan' yang menghubungkan kami!  (Maaf, aku tidak dapat menyatakannya...  ia terlalu peribadi).  Ibu Aiman berkecil hati ( walau dia tidak nyatakannya) kepadaku, dan aku pula amat berkecil hati ( aku siap teks bagitau kat dia!) dengan tindakannya...  Kami, seolah berada di dalam bilik sejuk beku - dingin dan kaku.


Malah, 1 April lalu, aku tidak teks kepada dia seperti kelazimannya.  Aku hanya mampu ucapkan Selamat Hari Lahir kepadanya dengan bermonolog sendirian...  Ya, aku tau, jahatnya aku....


Biarlah, walau dia tak tahu pun.  Pada aku, dia tetap wanita terhebat!!  Aku tetap tidak akan melupakan segala kesusahan dia menolong menjaga aku sewaktu kecil dulu.  Aku tidak mungkin sama sekali akan melupakan segala kebaikan yang dia lakukan kepadaku.  Semoga hidupnya sentiasa dilimpahi kesenangan berpanjangan serta kasih-sayang abadi daripada keluarganya.


Dia tetap kakak ku selamanya.........














Jumaat, 22 April 2011

KAGUMNYA AKU...

Aku ada la buat blogwalking kat followers kpd blog yang aku follow, saja nak release 10sen, asyik check kertas peksa budak2 memanjang, rasa nak tercabut juga bijik mata yang dah sedia sepet nih!!


Ada sorang fotografer dari New Zealand tu kan, fullamak... cayoooo... bila nengok foto2 dia!  Bukak blog dia rasa aku macam berada di alam fantasi...  Sukar nak percaya yang dunia ini amat, amat, amat lah indah dan menariknya!!  So, aku teringin nak kongsi dengan kalian akan kehebatan ciptaan Allah ini.  Harap dia tak marah... hehehe...  ;-p


Comelkan...???  Dah la kembar, seiras plak....




Comel sesangat.............



Allah itu Maha Besar.  Dia mampu mencipta apa sahaja...




Allah jua lah yang menjadikan manusia bersama akalnya...



Di zaman siber ni, ada kemungkinan yang imej dalam gamba itu bukan kembar.  Kemungkinan ianya sudah diedit dan sebagainya...  Namun, aku yakin mereka adalah kembar...( sikit2 tu ragu2 la juga, heh heh)


Yang pasti, di bawah ini adalah kembar TULEN.....  (tepuuuuuukkkkkkkkkkk....)



My girls, love you forever...