KENGKAWAN YANG SEJIWA...

Rabu, 28 Mac 2012

MABUK...

Hahahaha!!  Terpaksa la aku menerima kenyataan yg aku sememangnya hanya mampu jarang2 update blog kesayangan aku nieyh...  Maafkan aku wahai kalian....

Sekarang ni dah tiba musim mabuk2.... Masa minggu pertama dpt tau aku pegnen, kemain lg bongkaknyer aku bila merasakan kali ni aku tak rasa apa2 alahan.  Sebaliknyer, dgn penuh keganasan aku membaham apa2 saja yg terlintas di hati!  Makan, makan, dan makan!!  Konon, mengidam.... konon baby kat dlm pewut tu yg nak makan....  Hahahaha!!  Skarang ni, berat dah naik 3 kilo stengah!!  Baru nak masuk bulan ke 2 tu, hahahaha!!


Tapi Allah itu Maha Kaya.  Betul la org kata, musim2 cenggini, 'angin' kita tak menentu arah tiupannya....  Mabuknya dah mula menyerang!!  Tak boleh bau masakan...  tp, bila dah dihidang, boleh plak aku telan, hehehehe!!  Hidung plak kemain lg sensitifnyer....  mudah benar berbau, terutama bau org lain.  Kesian anak2 dan MIS, slalu aku suruh pegi mandi, konon badan dorang berbau....  Walhal aku sendiri, kemain susah nak masuk bilik air!  Kik kik kik....


Morning sickness... jangan cerita.  Aku pernah pegi skolah tak gosok gigi!!  * Yaaa...!!  Dipersilakan gelakkk...!!*  Kalau gosok gigi, sah lepas tu muntah2...  euww....  Lidah dah tebal macam biawak, hilang rasa.  Makan slalu nak yg masin dn pedas!  Skejap2 lembik dan nak baring2 @ bmalas-malasan jewr...  Huh! Tp bila tiba time menda2 yg aku suka buat, hilang terus 'mabuk2' tuh!  Terus segar-bugar....

Contohnyer......
Bila diberi cat dan berus, hilang habis sgala pening dan loya...  Tu tengah duk conteng gambor2 yg budak bawah umur tu lukis kat kantin.  Kami spakat duk hias kantin skarang ni...  Tak sangka ramai cikgu cekgi kat skolah ni ada 'patak siput' blaka, tp malu nak ngaku, hehehehe........


Tp mesti ramai yg tak caya bila aku kata aku mabuk2...  Bila kat skolah, aku boleh join geng2 hebat duk latih budak bola baling lagi, wat mural lagi, sampai ke tangahari....  Padahal, bila balik rumah, terus terjelopok macam kain buruk, kah kah kah!!  Pesal tu???  Sebab alahan nengok rumah yg bselerak, hehehehehe!!!



Isnin, 19 Mac 2012

HADIAH TERINDAH...

Mungkin ramai yg merasakan ceritaku ini dah masuk tahap basi.  Namun, ayat klise yg biasa kengkawan aku sebut, " Ada aku kisah? "  Hehehe....  Makanya ingin rasanya aku kisahkan di sini, sesungguhnya banyak sebenarnya perkara2 yg terjadi di sekelilingku ini, yg bisa membuatkan jiwa ini walang, hatta berlagu riang.  Namun, kekangan yg dikenakan kepadaku ( no online at home ) membataskan masaku utk berlama2 di dada skrin maya ini...

Konon nak meraikan ulangtahun kelahiran yg sememangnya dah nak masuk 'senja' ni dgn lebih happening bersama encik suami dan anak2 tersayang...  Konon nak meraikan kegembiraan ini krn mendapat ( akhirnya ) anugerah yg sekian lama diusahakan...  Konon nak pergi bercuti la di musim cuti sekolah minggu lepas....  Semuanya hancus bila kereta cabuk aku akhirnya 'putus nyawa'...  Bila dah knocking, bocor tangki air bagai, jawabnya paling mudah, tukar enjin!!


Bayangkan insan miskin macam aku ni, yg hanya mempunyai sebuah kereta cabuk, dan bila kenderaan utama itu tidak dapat digunakan...  Bengang macam nak hempas kepala kat batu!!  Memang hangin satu badan. Tapi sedaya upaya aku cuba bersabar, walau bukan sikit RM bakal melayang.  Makanya, aku redha......


 Terpaksalah aku menyambut besday aku dgn amat2 sederhana, bersama anak2 tanpa berpeluang membawa mereka berjalan2 makan angin dan mandi laut, seperti yg selalu mereka inginkan...  Namun, bila menerima hadiah dan kad ucapan yg mereka buat sendiri, kembang dada ni mengatasi 7 lautan....


Lantas aku bersyukur kpd Mu Ya Allah, di atas kesihatan, kesejahteraan dan anugerah yg Engkau kurniakan kpd aku...  Alhamdulillah...  Apa sangatlah dgn kereta cabuk yg rosak tu, apa sangatlah tak dpt cuti2 Malaysia di musim cuti sekolah macam ni, apa sangatlah bila ayah aku yg sudah mula nyanyuk itu lupa akan namaku, apa sangatlah bila memikirkan kerenah sesetengah insan kat skolah ni, yg susah sangat nak buka mulut, walhal allah buat mulut tu kemain lagi besar utk dia....  Bila aku mendapat hadiah terindah dan paling berharga di dalam hidup aku ini.......


Setelah lebih setahun mencuba dan berusaha, dan setelah menghabiskan lebih 20 batang kit ujian kehamilan ( utk sepanjang tahun 2011- Mac 2012 ), akhirnya jalur merah yg hanya hadir sebaris ajewr sbelum ni, mula bertukar menjadi 2 baris setelah aku uji minggu lepas.....  Ngeeeeeeeeeeeeee.............  In short, I,ve got a very special present for my birthday- inside me!!  Thank you Allah...........

Ahad, 4 Mac 2012

SUDAH MANGKAT...

Huiiihhh...!!  Lama betul tak update blog...  Musti ramai yg sangka aku dah mangkat gamoknyer....  Walau tidaklah sampai tahap mangkat, tapi lagaknya blog aku ni, memang tak tumpah dah kematian empunya, hehehe....

Terlampau banyak aktiviti dan tuntutan tugas yg perlu aku dahulukan  * eleeehhh.... alasan la tuuuhhh....*, menjadikan blog kesayangan aku ni hanyut dan bersawang semahu2nya....  Dek kerana menyahut slogan kerajaan jugalah, aku kiv dulu kechintaan aku pada penulisan blog ini, maklumlah, " suami didahulukan, anak2 diutamakan, murid2 dipentingkan..." ( hahahahaha!!)

Maksud slogan tu?  Hmmm... gini, dah encik suami tak berapa suka kalau aku terlampau memperlihatkan kecanduan kat internet ni semasa berada di rumah, so, aku stop terus.  Tak online langsung bila duk di rumah!  Minat dan kehendak anak2 aku dahulukan, so, abaikan dulu waktu privet aku utk diriku, join anak2, main ker, lepak ker, tengok tv ke bagai....  Kat skolah, jangan tanya la....  bukan aku jewr, semua guru pn bz memanjang musim2 ni...  Mana nak check kertas soklan budak2, mana nak key in markah, mana nak jayakan mesyuarat agung PIBG, Minggu Anti Dadah dan 1001 aktiviti lagi lah.....  So, aku pukal kan jewr la mana2 gmbo yg sempat aku tunjukkan.........


 YB Datin Hjh Dr Nik Suriani sedang menyampaikan sumbangan peribadi beliau dan suami, Datuk Hj Nik Sapeia kpd anak2 yatim di sekolah aku smasa Mesyuarat Agung PIBG yg lalu....  Loaded la jugak bebudak tuh....  ( ayat org jeles....)



 JPA Cawangan Kuala Krai sedang memberikan taklimat mengenai kebakaran dan kecemasan di sekolah aku, siap ada demo memadam kebakaran lagi kat padang.  Siap aku demo padam kebakaran la jugak, bg mewakili pihak cikgu2...  Pastu, siap aku la jugak yg kena tadah telinga mendengar luahan dreba dia yg 'sumbat', konon cikgu2 tak bagi kerjasama, takder smasa demo di padang!  Apa punya mangkuk, masa awal2 kami semua ada pon!!  Cuma, bila dah trima kunjungan pegawai JPN, kena la kami pegi mengadap dulu....  Dah la kami sibuk nak siapkan majlis Mesyuarat Agung PIBG utk ptg tu....  Ceh!!  Tak abis skolah ker, encik....????  (p/s : org yg aku maksudkn itu, bukan yg berada di dlm gambar kat atas tu...  yg kat atas tu, sket punya baik dan sporting, apa....)



 YB Datuk HJ Nik Sapeia sedang memberikan ucapan dan merasmikan Mesyuarat Agung PIBG skolah aku, yg mana mewujudkan kegegeran di kedai2 kopi di sekitar kampung aku ni...  Konon ada la ibu bapa yg tak brape puas hati, sbab pihak skolah jemput beliau rasmikan PIBG...  Apa da... punya la rendah mentaliti diorang nieh!!  Tak pikir ke?  Krn skolah jemput beliau, dpt la jugak anak2 yatim kat skolah ni sedikit duit saku, siap beliau support sgala perbelanjaan utk majlis ptg tu dan sain cek ribuan lagi utk didermakan utk kegunaan anak2 mrk di skolah ni...!!! Pastu, siap nak bagi cermin mata PERCUMA kat anak2 mrk yg rabun... Kalau aku kata mrk bengong dan takder otak, mrk marah plak kat aku!!  Haktuih...!!!



Jawatankuasa PIBG yg tdiri dr guru2 skolah aku dan wakil2 pihak ibu bapa sedang tekun melaksanakan tanggungjawab, bermesyuarat demi memantapkan kelangsungan p&p di skolah...  tp majlis suci itu dicemari oleh soklan2 BODOH drp seorg dua yg mana mencemarkan imej dan hubungan baik  antara ibu bapa dn guru2 di skolah aku... ( rasanya tak perlu aku in detail di sini...)  Dan insan bodoh tu plak tak sedar ke yg betapa anak dia kat skolah ni kami tatang, biarpun kalau nak kira nialainya, tak berbaloiiiii  pooonnnn!!  Ceh!!


Banyak lg perkara2 yg blaku, yg sememangnya mbuatkn jiwa aku (khususnya) dan rakan2 (amnya) down, nasib tak jd down sindrom jewr....  tp, the hell with those shits!!  Betul tak???  Banyak lg konangan terindah yg kami kecapi di sini.  Contohnya, kami bersenamrobik dan makan2, makan2 dan makan2 lagi....  Biasalah, bila hidup bersama insan2 yg rajin dan pandai masak...  Big Boss aku plak sporting tahap gaban....  Nanti, aku tunjuk bahan2 bukti bila ada kesempatan...  Aku?  Memang sudah mangkat!!!  Semangat diet aku semakin dalam berkubur, bersama hancurnya harapan nak kasi kat laki aku sorang lg zuriat, huwaaaarrrr.....  Ada sesape bleh tolong???  Dah lebih setahun mencuba ni weh......

p/s : Tahniah kat budak bawah umur, sbab dinobatkan Pra 5 Bintang!!  *tepukkk*