KENGKAWAN YANG SEJIWA...

Ahad, 18 Disember 2011

2 MINIT PERTAMA YANG MERUBAH HIDUP KU...

Yes.  Hangin memanjang betul aku 3, 4 hari ni.  Semuanya jadi macam tak tentu arah.  Sebabnya hanya satu....  'Pagar utama" aku ni belum siap!  Brengsek!!  Nak kuar gi mana2 pun malu.  Susah la macam ni.  Kehidupan seharianku jadi amat terbatas.  Chessss....  Lebih geram bila esok aku kena gi sekolah, ada meeting!


Huwaaarrr...!!  Nak meeting camno kalau dah mulut macam Mak Enon???  Tak leh eksius ker?  Hiiiiii.....  ikut hati, memang la aku nak monteng.  Melampau sangat malunya!!  Tapi, member aku suh aku pakai purdah, buat tutup mulut rongak ni....  Kompius la aku.  Sebab aku ni jenis pakai jeans....  Dah call klinik lembab tu tadi, tak siap jg lagi....  Haktuihhh....!!  Kalau ikut geram hati ni, aku stat enjin keta, pi buat kat kedai 'segera' tu, petang ni dah boleh amik!  Esok boleh pakai...  Cuma keburukannya, aku akan membazir duit dan barang la...  Dah tau memang tak bleh nak guna punya...  Stakat nak cover line, bleh la.....  Huh!!  2 minit mencongak2 fikir, aku batalkan aje niat di hati...


Begitu jg halnya dgn situasi awal pagi tadi...  Memang hari ni, kena ambik timbang ( eleeehh... aku memang timbang hari2 pooonnn....) utk laporn CDCS.  Bila tengok nombor yg tertera di skrin.  Phuiiii....!!  Memang sakit hati!!  Perut plak berkeriot memanjang, awal2 lagi....  Biasa tak macam ni!  Nak upload gambo dan edit doc, line plak slow macam siput khinzir nazak!!  Aku rasa nak hempas jewr notebook ni (tapi sayang lagi...), terus menonong ke dapur!  Dalam hati, memang aku nak makan nasi!!!  Padahal, baru jewr semalam, member lama aku, kakak senior kat skolah dulu, kemain lg btanya perihal kejayaanku menurunkan berat badan ni!  Dan aku, kemain lg story mory kat dia yg aku tak amik nasi, ikut cara dia la  ( masa jumpa time reunion hari raya dulu ).  Tapi, pg ni, aku dah nak jd spt dia - tak mampu tahan godaan nak makan nasi!!


Mujurlah aku terpaksa masak air, rebus ikan utk kucing aku (yg melolong lapar sbab blum bekpes lg tu!) dan kemas meja yg anak2 aku sepahkan sebentar td smasa diorang bekpes ngan nasi bungkus memasing (rutin kat rumah aku - bekpes anak masa cuti, nasi bungkus jewr.... ).  Kerana 2 minit tertangguh, aku terus tak jadi nak membuka nasi lemak sehenggit yg anak aku belikan tadi....  Kerana minum segelas besar air suam terlebih dahulu, hati, nafsu dan perut aku yg 'terbakar' tadi, semerta sedingin salju (ewah..!!).  Cukup dengan secawan teh strawberi dicampur gula equal, aku kembali mampu tersenyum....


Bayangkan kalau aku terus sahaja melakukan apa2 saja yg terlintas difikiran ini, tanpa berhenti sejenak utk fikirkan dulu akan natijah dan akibatnya....  Tapi, biasanya, itulah yg selalu aku buat, huhu.... Dan, setelah hati panas ni sejuk kembali, aku menyesal kerana aku sepatutnya bersyukur dengan kejayaanku menurunkan berat sebanyak 700 gram utk minggu ini.  Tadi 'panas' krn aku mengharapkan lebih lagi.  Tapi, aku tau, aku tidak berhak mendapatkannya, kerana tiada langsung usaha utk meraihnya!  Diet, ok, tak kantoi sangat...  tapi, senaman, hancussss....  Minggu ni memang aku malas!!  Patutlah turun 700 gram jeeewwrrr.....


Jazz - my pet...  Thanks syg krn tlah menyelamatkn diet mak hari ni...



 

1 ulasan:

  1. Hehe..okla tu turun gak.sy naik ade la..kelautttt

    BalasPadam

Terimakasih kerana sudi komen paparan saya. Saya amat menghargainya.