KENGKAWAN YANG SEJIWA...

Ahad, 12 Jun 2011

TERSEKODENG BLOG DIET...

Di saat jiwa raga yang masih berdarah dan lara dek kekalahan Kelantan di tangan Terengganu semalam, aku buka la fb, nak baca komen member2 pasal perlawanan tuh...  Sedikit sebanyak terubat la hati ini...  ececeh...!  Dan macam biasa, dah nama pun blogger (aku je la yg prasan aku nih blogger.. huhu), buka la blog sama...



Bila buka papan pemuka aku, terasa nak baca blog salah satu yg aku ikut, tapi jarang2 sangat aku buka...( sowy Nadia...).  Maklum ler, entry terbaru dia, dia upload gmbar terbaru dia,  whole body!  Tu yg aku tringin tengok tuh ( Hoi! Ngalahkan nak tengok foto porn jer ) Dan, feeewheeeet...!!  Dah KURUS...!!!  Memang la korang yang duk dalam kategori kurus, akan tergolek2 kelakkan aku, bila aku kata Nadia dah kurus!  Ye la... kurus dari sebelumnya.  Dia memang nak kuruskan lagi hingga mencapai 60kg....



Bermula dari itu, banyak la blog2 lain yang link dengannya aku turut buka.  Baca, baca dan baca.  Terus jer membakar semangat dan kalori ini...  Aa..a... ye la.  Memang kabanyakan kaum Hawa macam aku ni, di serata dunia sekali pun bergelut dengan isu DIET.  Hurmmmm.... Sedar lah aku.  Aku sorang jer lagi yang masih bengong, tak reti2 nak reset balik 'paras sirim' mata aku ni.  Maklumlah, aku tau aku GEMUK, dan di sepanjang hayat aku semenjak bergelar bini orang, aku (kononnya) diet...  tapi timbangan jarang sangat nak turun.  Makin naik, ada la...  Tapi, boleh aku rasa tak kisah sangat bila setiap pakaian aku mula mengetat.  Malah sesetengahnya ada yang aku langsung dah tak boleh pakai!!!  Ceh...


Pastu, boleh plak aku menyelesakan diri dengan posing ala2 sekerat jer...  Selalu snap muka jer.  Bila tengok, memang la hati senang.  Nampak kepala, keciiiikkkk jer (padahal muka bulat dan tembam pong!!)  Kalau snap penuh satu badan, baru tau, langit ni tinggi ke rendah....  Usahkan manusia lain, aku sendiri pun naik ngeri tahap gaban tengok gambar aku!!!  Ptuih...!!



Korang boleh tengok sendiri la... aku sorang jer yang gebu dan kembung kat situ.  Orang lain nampak normal jer...  Tapi, itu la, macam aku selalu cakap, aku memang berhasrat nak diet.  Tapi, tak pernah konsisten!!  Sebab aku tak boleh straight sangat pasal isu2 diet dan hal2 makan ni.  Aku boleh stress tahap meroyan...



Setelah follow beberapa blog tu, aku harap mereka boleh menjadi pembakar semangat aku untuk kawal sikit selera makan aku nih.  Malas nak senaman tu, dah la satu hal.  Kalau ada benda2 yang boleh menyejukkan aku daripada asyik menyumbatkan makanan ke mulut ni, kira ok la...  Kalau tak, 24 jam sehari hidup aku hanyalah berkisar tentang makan, makan dan makan sahaja...



Walau aku tak mengharap untuk kembali jadi 'haluh manih' seperti masa 'bawah umur' dulu, at least, kalu jadi KURUS sikit drp sekarang pun, kira alhamdulillah....  Aku tau la, amat mudah nak gemuk, tapi teramat-amtalah susah untuk kurus balik....  Buktinya, aku dah kurus sikit dah tahun lepas.  Dengan penuh susah-payah berdiet, tak amik nasi 2-3 bulan, excercise sampai hancur basikal, turun la 10 kg.  Tp, bila kendurkan sket amalan diet tuh, plus kureng snaman, tuh dia, mencanak naik balik ke berat asal la... hingga sekarang...  sekian terimakasih....

Agak-agak boleh ke aku turunkan skit berat badan ni....?????  Tunguuuuuuuuuu............





5 ulasan:

  1. bolehh.. dimana ada kemahuan disitu ada jalan.. ewah.. selamat berdiet.. hehe =)

    BalasPadam
  2. Thanks Nisa...
    Harap semangat ni lama la sikit membara di dada...

    BalasPadam
  3. Akak,

    Bila baca entry lama-lama akak, tengok cun melecun jer lagi..

    Bila akak tunjuk gambar terkini tu.. baru macam.. err.. lain sikit lah sekarang. heheh.. jangan marah yer kak.. =)

    Ape pon, terima kasih atas ucapan akak.. memang orang yang sentiasa BMI nya normal akan cakap kita ni gemuk lagi, tapi Allah saja yang tahu camne perasaan saya atau akak bila dah berjaya turunkan berat badan nih..

    Akak rajin-rajin lah tengok blog orang yang diet tu, banyak ilmu yang diorang kongsi bersama, mana tahu untung sambut timbul, akak upload gambar terbaru yang dah cun melecun macam 'anak dara bawah umur' lagi tu kan? Hehehe..

    Believe in yourself! Only you can change yourself.


    p/s: opss terpanjang plak komen. ;p

    BalasPadam
  4. I know how you feel. I never post a full body image of me these days because every time I see them, I am so ashamed of how I look. I would like to be down 10kg...at least. :( It is a hard thing...getting the best of me at times. We need to motivate each other, my dear friend! Love you!

    BalasPadam
  5. Thanks Nadia.... huh, semangat sket bila ada org yg faham kita kan...

    Crystal... your words always mean so much to me. You know that...
    thank you
    =)

    BalasPadam

Terimakasih kerana sudi komen paparan saya. Saya amat menghargainya.