KENGKAWAN YANG SEJIWA...

Sabtu, 14 Mei 2011

HIS FIRST TIME...

Salam.  Mungkin cerita ini agak basi, namun itu bukan kemahuan fikiranku.  Dah 2 hari blog offline, so bukan salah kiter kan...  Hari Khamis lalu, aku join member untuk menyahut seruan kerajaan agar membantu insan yang memerlukan ( ewaaahh ).  So, bagi aku yang tiada harta dan emas permata ini, kalau diminta untuk menderma DARAH tu, tiada keberatan la...


Apa yang menariknya fasal isu nak menderma darah ni, adalah rakan aku ni.  Dia tidak pernah lagi menderma darah!  Alasannya, dia takut jarum...  Namun setelah dicabar kami, dia menggagahi juga untuk join kami.  Dalam kereta, dia yang sememangnya sudah pucat lesi itu tidak henti2 membebel dan bertanya apa sahaja pasal menderma darah.  Jenuh dibelek2nya pergelangan tangannya, kukunya yang panjang, jarinya yang kosong - dia terlupa nak pakai cincin!


" Hoi!  Orang menderma darah, cucuk kat lengan la..."  Aku jerkah dia dari tempat duduk belakang.  Barulah dia diam sekejap...  Kemudian, 'sawan' dia datang balik bila dia bising bertanya pasal jarum, besar ke, kecik!


Kecoh dewan bila kami tiba.  Bukan kerana member aku yg di atas tu kena sawan, tapi, biasalah bila berada bersama 'orang popular', semua orang tegur dan bermesra.  Aku snap beberapa keping.  Member aku ni, jenuh kontrol macho, padahal dia dah nak terberak tuh!  ( heheh!  Sorry Juds..) Orang kata, butterfly in his stomach....



PK HEM kami, penuh macho dan manthopnyer tersenyum manis disaat jarum dicucuk di lengannya.  Member aku yg sorang lagi, Cikgu Diva sedang menunggu di sebelah.  Dah tak sabar nak menderma tu....



Huh, aku tersengih tu, bukan apa.. segan sebab Big Boss dari JPN sendiri yg tolong snapkan gambar aku!  Huh!  Banggonyoh...!!  Dia kesian nengok aku asyik ambik gambor orang jer, gambar aku sendiri, takde orang yang sudi tolong ambik... huhu..



Ikhlas cakap, memang tak sakit langsung pun bila carum tu dicucuk.  Dah nurse awal2 lagi dah sapu bius...  Tapi, member aku yg kecut perut tadi, jangan tanya la...  Bising dan riuh rendah dewan tu jadinya.  Dia meraung2 dan menggelupur!  Kah! Kah! Kah!



Tengoklah tu...  Siap tutup muka.  Dia tengah menjerit dan meraung2 tu...  Padahal baru je disapu ubat bius, belum pun dicucuk jarum...  Tak percaya?  Tengok bawah...


video

Hahaha!!  Tapi, aku bangga kerana akhirnya, dia berjaya juga menderma darah.  Dia berjaya juga melawan fobianya...  Tahniah sahabatku....


Selesai derma, kami dianegerahkan Sijil Penghargaan.  Huh, aku tidak melepaskan peluang merakamkan kenangan mendapat sijil itu dengan 'orang besar2' dari PPD dan PJN sendiri.  Bangganya mak......


                       Heh heh heh!  Tengah kembang lubang idung yg dan sedia ada kembang tu......

p/s :  Aku juga ingin ucapkan syabas kepada adik2 dan pelajar2 sekolah yang berani dan sanggup menderma darah.  Memang ada antara mereka yg pucat, sejuk gedi segala tangan, tapi mereka gagahi juga, hingga berjaya menderma darah, tanpa mengalami 'sawan' seperti member aku tadi....  =)


3 ulasan:

  1. salam, tahniah kerana anda semua mewakili warga skmu tuk menderma darah pd kempen itu, kami bangga dgn anda

    BalasPadam
  2. haha , teruk betul . btw , congrats ye kak n for him too . :)

    BalasPadam
  3. Karl...
    Thanks.. tengah kembang lubang idung nih!

    Dayunk...
    Heh heh! Situasi yg sebenar lebih teruk dan over tau...
    ;p

    BalasPadam

Terimakasih kerana sudi komen paparan saya. Saya amat menghargainya.